Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj-Napoca a epuizat fondurile aferente primului trimestru, după ce transplanturile au crescut cu 40%. Conducerea Institutului a făcut apel la Ministerul Sănătăţii să aloce sume suplimentare.
Purtătorul de cuvânt al (ICUTR Cluj-Napoca, Gheorghiţă Iacob, a declarat, joi, presei, că institutul este la limită cu finanţarea, transmite Mediafax
„La nivel naţional se înţelege necesitatea transplantului, dar, efectiv, când trebuie să finanţezi, apar problemele, iar banii sunt câţi sunt. Am avut foarte multe transplanturi încă de la începutul anului şi am înregistrat o creştere de 40% faţă de ceea ce am estimat. Suntem la limită cu finanţarea, ne dorim să transplantăm cât mai mulţi pacienţi, dar avem nevoie de sprijin financiar. Alocarea bugetară pe primul trimestru a fost cheltuită şi avem, în continuare, nevoie de necesar de materiale, reactivi, medicamente pentru a face transplanturile. Alocarea actuală este destul de mică în comparaţie cu ceea ce am solicitat, ne trebuie mult mai mult, şi facem apel la Ministerul Sănătăţii să ajute financiar ICUTR pentru asigurarea necesarului de transplant”, a spus Gheorghiţă.
Acesta a explicat că de la începutul anului au fost efectuate un număr de 34 de transplanturi renale, faţă de 13 câte au fost înregistrate în primul trimestru al anului trecut.
La ICUTR Cluj, un transplant renal costă 35.000 de lei, faţă de un indicator de eficienţă economică care este de 66.000 de lei.
„Asta înseamnă că facem un transplant la un cost de jumătate faţă de acest indicator, dar şi 66.000 de lei e puţin faţă de sumele practicate în alte ţări care se ridică la zeci de mii de euro. Transplantul pe care îl facem la Cluj este eficient din punct de vedere economic, nu risipim banul public. Transplanturile din România sunt prea puţine faţă de potenţialul sistemului medical”, a conchis purtătorul de cuvânt al ICUTR Cluj-Napoca.
Vicepreşedintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, Emanuel Ungureanu, a declarat la rândul său că, de Ziua Mondială a Rinchiului, face apel la Consiliul Judeţean Cluj şi la Primăria Cluj-Napoca să preia ICUTR care funcţionează într-un „fost pod de porumbei”.
„Acest institut trebuie susţinut pentru că Ministerul Sănătăţii a dovedit de-a lungul anilor că nu este capabil să asigure o finanţare eficientă”, a spus deputatul.